Nieuws & opinie

Wijkontwikkelaar: Rijksbouwmeester selecteert ons

De Rijksbouwmeester heeft ons multidisciplinaire team geselecteerd om de Westervoortse wijk Mosterdhof te helpen zich klaar te maken voor de toekomst. ‘Wij’ zijn stedenbouwkundige Guido Yntema en ontwerper landschap Lars Schothuis van buro SRO, architect Peter Groot van H2A, architect duurzaamheid Edwin Verdurmen van Studio EARTH en ik als Wijkontwikkelaar & Moderator.
Zie: Uitgekozen voor Mosterdhof in Westervoort

Wijkontwikkelaar: Open inrichting

Zeker, in de meeste betere buurten zijn wel een of twee voorzieningen voor mensen die het moeilijk hebben in het leven. Maar er hoeft maar één schreeuwer over straat te gaan of de WhatsAppgroepjes komen op stoom, de laptops worden opengeklapt en de vingers blauw getikt aan eloquent verwoorde petities. Dit kan toch niet in een woonwijk!
In de meeste volksbuurten met veel sociale huur is het tientallen malen erger. Toch hoor je de bewoners nauwelijks. Ze zijn bedwelmd door hun eigen sores, geneigd om hun mond te houden over lastige buren of bang om naar de autoriteiten te stappen. (Volkskrant)
Zie: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6632578525415256064/

Wijkontwikkelaar: buurtbarbecue

Schamper gelach klinkt de laatste tijd over de buurtbarbecue als middel om problemen van mensen in achterstandswijken aan te pakken. Tijd voor een tegengeluid: de buurtbarbecue werkt! Tenminste als het niet daartoe beperkt blijft. De buurtbarbecue staat voor mij voor ondersteuning van bewoners die zelf in actie komen voor hun buren. (Binnenlands Bestuur)
Zie: https://www.arnhem-direct.nl/berichten/20091031_permanente_verbeteringen_vragen_lef_en_uithoudingsvermogen/

Moderator: BAM Wonen

Tijdens twee inspiratiedagen stelde bouwer en ontwikkelaar BAM Wonen zich de vraag: hoe ziet de woning van de toekomst eruit? Waanzinnig boeiend. Ik was gespreksleider en zag de dilemma’s langskomen. Hoe kan een huis tegelijk duurzaam, circulair, modulair, smart en gezond zijn?
Er waren fantastische sprekers. Atto Harsta wees erop dat je beter met een trechter boven de A2 kan gaan hangen dan de lucht inademen in een slecht geventileerde woning. Professor Louise Vet uit Wageningen sprak over het belang van biodiversiteit in de stad. We keken rond bij de Hof van Cartesius in Utrecht. De BAMmers toonden zich van hun meest creatieve kant.
Kortom, tof om te doen.

Moderator: Nacht van de Architectuur

Tussen de formidabele luchtwortels van de voormalige Postgiro aan de Velperweg in Arnhem presenteerde ik de achttiende Nacht van de Architectuur. Voor een publiek van vijfhonderd mensen.
Friso de Zeeuw deelde de lessen van tientallen jaren ontwikkelen. Donna van Milligen Bielke is pas een paar jaar architect. Zij won de Prix de Rome èn de Maaskantprijs. Boeiende sprekers in een magistrale setting.

    Wilt u dat ik contact met u opneem?

    Stuur svp een bericht aan: berry.kessels@gmail.com